AS Dalang Utama Di Sebalik Kejatuhan Shah Iran

Gelombang kebangkitan Islam mula dirasai di negara-negara Islam di timur tengah. Iran antara negara yang dilihat menjadi model contoh penegakan negara Islam. Ini kerana, kebanyakan pemimpin Islam pada ketika itu bersifat diktator.

Pada sekitar tahun 80 an, ramai umat Islam mengagumi kejayaan Khomeini melakukan revolusi menjatuhkan rejim Shah Reza Pahlevi seterusnya mendirikan negara Islam. Anak-anak yang lahir di zaman itu diberi nama Khomeini ataupun Ayatoullah sempena dengan nama tokoh revolusi Iran itu. Lebih-lebih lagi dengan perwatakannya yang kelihatan zuhud dan sentiasa mengenakan jubah seperti ulama’ menambahkan ketaksuban kepada pemimpin revolusi itu.

Iran Pra Revolusi

Sebelum tercetusnya revolusi, Iran diperintah oleh seorang pemimpin diktator bernama Shah Muhammad Reza Pahlevi atau digelar sebagai Shah Iran. Meskipun, Iran merupakan negara pengeluar minyak terbesar ketiga dunia, namun rakyat hidup dalam keadaan menderita dan melarat di bawah pemerintahan diktator itu yang bergantung sepenuhnya dengan AS.

Bagi menjaga kepentingan politik dan mengelakkan usaha menggugat jawatan beliau, ditubuhkan satu pasukan Polis Rahsia Diraja atau dikenali sebagai SAVAK. Polis rahsia ini bertanggungjawab untuk menghadapi dan membenteras para pembangkang dan penentang kerajaan.

Presiden AS ketika itu, Jimmy Carter yang berasal dari parti demokrat mempromosikan demokrasi dan melaungkan kebebasan hak asasi manusia kepada negara-negara di bawah telunjuk AS. Lalu, Carter menasihatkan Shah Iran untuk memberikan sedikit ruang kebebasan kepada rakyatnya. Oleh kerana AS merupakan sekutu kuat Iran, dan terikat dengan banyak perjanjian kontrak dengan AS, Shah Iran terpaksa akur dan menurut nasihat Carter.

Dengan terbukanya ruang kebebasan yang diberikan kepada rakyat Iran, kelompok penentang Shah Iran dari pelbagai kumpulan dan parti cuba memanfaatkan peluang yang ada itu untuk melepaskan diri dari cengkaman kekuasaan rejim Shah Iran. Mereka harus bertindak segera sebelum keadaan kembali kepada asal.

Setelah berbincang, mereka bersetuju mengangkat Khomeini yang ketika itu berada di Iraq untuk memimpin gerakan revolusi ini, kerana percaya dengan keikhlasan beliau dalam memperjuangkan kebebasan rakyat dan tidak memiliki kepentingan untuk memerintah.

 

Mohammad_Reza_Pahlavi
Mohammad Reza Pehlavi atau Shah Iran

 

AS berpaling tadah 

Setelah melihat Shah Iran tidak mempunyai apa-apa kepentingan lagi kepada AS, kerana mendapati Shah Iran menghidap penyakit kanser yang menyebabkan jangka hayatnya tidak lama. Carter mula mencari pengganti yang boleh menjadi sekutu kepada AS, bagi menjaga kepentingan mereka di negara itu.

Bagi menggulingkan pemerintahan Shah Iran, puak pemberontak memerlukan bantuan daripada AS. Bantuan yang diberikan bukanlah percuma, sebagai membalas budi, Khomeini dan puak pemberontak harus memberikan kesetiaan kepada mereka. Begitulah kelicikan politik AS.

Rakyat begitu marah dengn Shah Iran kerana beliau terlalu gelojoh untuk membangunkan negara dengan membuka pintu kepada pelabur asing, sehingga rakyat sendiri tertindas. Budaya asing dan gejala sosial juga merebak sehingga merosakkan budaya dan adat tempatan dengan munculnya pusat-pusat hiburan dan pergaulan bebas di kalangan anak muda.

Shah Iran juga berpandangan Islam akan membantutkan hasratnya untuk memodenkan negara mengikut acuan barat. Lalu beliau cuba memadamkan imej Islam dengan menukarkan kalendar Hijriyyah dengan kalendar parsi. Kemudian, beliau juga cuba menghidupkan kembali adat kuno parsi yang bertentangan dengan Islam.

Kronologi Revolusi

Para penentang Shah Iran sedar yang mereka tidak akan berjaya menggulingkan pemimpin diktator itu tanpa kerjasama dari kumpulan dan parti-parti politik yang lain. Lalu, mereka mengadakan pakatan dengan tujuan yang sama, membebaskan diri dari cengkaman kuku besi Shah Iran. Walaupun masing-masing menyimpan hasrat untuk memerintah, tetapi perkara lebih utama adalah menawan pusat pentadbiran negara daripada Shah Iran terlebih dahulu.

Berikut antara parti-parti dan kumpulan yang bertanggungjawab menggerakkan rakyat untuk turut sama turun ke jalanan mengadakan revolusi menggulingkan Shah Iran.

  1. Parti Nasional (الجبهة الوطنية) di bawah pimpinan Dr. Mushaddiq.
  2. Gerakan Perjuangan Rakyat (نهضة المقاومة الشعبية), yang didirikan oleh ‘Imam’ Az Zinjani dan Ir. Bazarkan setelah keduanya memisahkan diri dari Parti Nasional.
  3. Mujahidin Kholq (مجاهدين خلق), yaitu parti politik yang didirikan oleh Musa Khayabani, Mas’ud Rajawi, dan lain-lain.
  4. Tokoh-tokoh agama seperti Ayatullah Ath Thaliqani, Imam As Sayyid Hasan Al Qummi, Imam Asy Syaikh Bahauddin Al Mahlaaty, dan Imam Al Khaqani. Mereka semuanya tidak sepandangan dengan Khomeini dan pengikutnya baik dalam pemikiran mahupun politik.
  5. Pengikut Dr. Shariati. Mereka merupakan golongan akademik yang bersemangat untuk melakukan tajdid Islami. Mereka semua telah didoktrin oleh pemikiran Shariati.
  6. Khomeini dan pengikutnya yang terdiri dari tokoh-tokoh agama baik di dalam mahupun di luar Iran.
  7. Golongan-golongan ‘kiri’, termasuk di antaranya Parti Komunis Tawdah.

Peranan Khomeini membakar semangat dengan merakam ucapan dan pidatonya dengan kaset, lalu disebarkan rumah ke rumah bagi mengajak rakyat untuk turun melawan kezaliman Shah Iran, membangkitkan lagi semangat rakyat untuk turut sama berdemo.

Perhimpunan rakyat yang asalnya untuk meraikan upacara keagamaan, berubah menjadi cubaan menggulingkan kerajaan Shah Iran. Mahasiswa di Qom juga terlibat sama. Dibantu juga dengan tentera yang berpihak kepada rakyat.

Shah Iran sudah tidak ada penyokong, semuanya telah lari menyelamatkan diri terlebih dahulu. keluarga beliau melarikan diri ke Paris, manakala beliau melarikan diri ke mesir.

Pasca Revolusi Iran
Setelah rakyat berjaya menjatuhkan Shah Iran, beliau melarikan diri dari negara tersebut. Puak pemberontak harus memilih siapakah di kalangan mereka yang akan mengisi kerusi pemerintahan pada waktu itu. Khomeini tidak menunjukkan tanda berminat untuk memerintah, lalu jawatan itu diserahkan kepada kepada Bazarkan dan memberinya kebebasan memilih menter-menterinya sendiri.

Khomeini kembali ke Qom, memberikan kuliah-kuliah seperti biasa. Tetapi ia punya rencana yang lebih licik. Beliau menyerahkan pemerintahan kepada Bazarkan, tetapi meletakkan pengikutnya di pos-pos penting di dalam kerajaan seperti Tentera, Mahkamah, Stesen radio dan TV. Dengan kuasa yang dimilikinya, Beliau telah membuat pertuduhan dan membawa Bazarkan dan pengikutnya ke muka pengadilan. Akhirnya, mereka dijatuhkan hukuman.

Rakyat terkejut dengan tindakan yang dikenakan kepada Bazarkan dan mengetahui itu semua adalah rancangan daripada Khomeini. Memang beliau mempunyai agenda politik tersendiri. Akhirnya, rakyat menyedari wajah sebenar Khomeini yang berselindung di sebalik imej warak dan zuhudnya itu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s