Nasi Arab Maqlubah

[Resepi Nasi Arab Maqlubah@Maghlubah]

Bahan A
Kentang
bunga kubis
lobak merah
– Panaskan minyak
-Goreng sekejap sayur2 tersebut
*boleh tambah sayur lain seperti terung dll yang sesuai

Bahan B
3 cawan beras basmathi (Cuci & tos)
Rempah – 1 batang kayu manis, 2 biji pelaga, 1 bunga lawang, 3 cengkih, 1/2 sk serbuk lada hitam , 1/2 sudu kecil serbuk kunyit ( kisar halus kesemua rempah)
– Gunakan lebihan minyak goreng sayur tadi (jika minyak terlalu banyak, buang sedikit)
– Goreng beras sehingga agak kekuningan ( dalam 1-2minit), 
– Angkat beras yang telah digoreng, gaulkan dengan rempah yang telah dikisar tadi

Bahan C
1/2 atau 1ekor ayam
Air
1/2sk rempah kari
garam secukup rasa
– Rebus ayam sekejap utk dapatkan stoknya (sekejap sgt jer)

Cara:
-Masukkan beras ke dalam periuk selapis demi selapis bermula dengan beras, ayam, beras, sayur selapis selapis hingga habis.
-Masukkan air rebusan ayam. (saya sukat 3cawan beras=5cawan air rebusan, kalau tak cukup air rebusan tu, tambah dengan air biasa)
-Masak nasi tersebut seperti biasa
* apabila masak, bolehlah terlangkupkan periuk nasi ke atas dulang besar so that kita akan nampak ayam kat bawah tadi akan berada di bahagian atas. Biasa kan org arab suka makan nasi dalam dulang, so diorg akan makan dalam dulang begitu bersama 2-3org lain. Tapi disebabkan rumah saya tiada dulang bulat, maka saya tak terlangkupkan nasi itu. Cedok gitu jer dari periuk. Tapi kene hati2 masa cedok, takut hancur ayam dan sayur dalam nasi tu.
Bolehlaa dimakan bersama Sos seperti resepi sos bersama nasi mandhi tu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s